Bøker
Babyblues
Boken henvender seg til deg som opplever det å bli mamma eller pappa som vanskelig og strevsomt. Som kanskje tenker: Hva har jeg gjort? Vil det alltid være slik? Eller kanskje tenker: Det må være noe forferdelig galt med meg som ikke føler meg lykkelig? Kanskje har du skyldfølelse fordi du ikke opplever den store kjærligheten til babyen din? Eller kanskje føler du deg bare sliten, engstelig og nedstemt?
Faktum er at så mange som 10-20% kvinner og 5-10% menn føler seg deprimerte og engstelige i barselperioden. Og – de forteller det ikke til noen, de er ensomme og de skammer seg. Link til boken finner du her
Vi kan alle bli usikre og få dårlig samvittighet når vi møter utfordringer i barseltiden. Heldigvis kommer de fleste gjennom det uten psykiske plager. Denne boken er skrevet til deg som nettopp er blitt forelder, for å gi deg et best mulig utgangspunkt for å ta vare på deg selv og din nye baby. Det ligger god forebygging i å senke kravene til seg selv og snakke mer åpent med sine nærmeste. Partner, besteforeldre, øvrig familie og venner kan derfor ha god nytte av å lese boken for best mulig å kunne støtte de nybakte foreldrene. Også helsepersonell som møter kvinner i graviditet og barsel finner gode tips og råd her. Boken er stort sett viet normale reaksjoner i barseltiden, mens det siste kapittelet omhandler psykiske vansker og behandling i denne perioden.
Lenke til boken finner du HER
«Morsom, alvorlig, finurlig og svart poesi om selvmord, svangerskap, fødsel og psykisk helse. Og en passe dose fandenivoldsk!»
– Unn Therese Omdal, forfatter og foredragsholder
«Svarte natta
Kommer alltid
På tida
Frekk som faen!
Bruker ikke
Ringeklokke
Men går rett inn»
Tora Ytterland Silseth (f. 1981) er utdannet lektor med tilleggsutdanning og er ansatt som rådgiver og faglærer ved Dalane Utdanningssenter i Egersund. Tora har en bachelorgrad i historie og arkeologi, samt en mastergrad i kulturstudier. I tillegg har hun praktisk pedagogisk utdanning. Diktboka «Svarte natta!» er hennes debutbok og berører tematikk knyttet til psykisk helse og kvinnehelse.
«Sterkt, rått og autentisk!»
– Kristina Stokken, psykologVeksling av innhold
Bestill boken her
Å bli mamma har et navn. Det kalles matrescence, men det er nesten ingen som snakker om denne fysiske, mentale og emosjonelle forandringen som skjer, og som tar nye former gjennom morskapet.
Å være mor handler om å leve med erkjennelsen av alle forandringer rollen fører med seg, og å gi seg hen til livet slik det er nå, akseptere at man er mykere, rundere og mer sårbar – men også tøffere, klokere og mer erfaren. Boken er en fortelling om reisen fra å vokse opp som barn av en psykisk syk mamma og ikke vite om man vil ha barn selv, til å få tre barn på fire år og elske det. Kathrine deler åpent og ærlig om erfaringer knyttet til skam, sinne og triggere, men også hvordan det går an å leve godt og oppleve dyp mening, midt i kaoset.
Dette er en bok for mødre, men også for resten av samfunnet. Mødreskap er blitt en ensom opplevelse for mange, og Kathrine setter sin egen historie inn i et større og viktig perspektiv. Link til boken finner du her
Om Å bli mamma
Å bli mamma er en liten bok om det største i verden. Oda Weider-Krog forteller om den altoppslukende tiden i barnets første år, det krevende og såre, og den berusende følelsen av å bli kjent med sitt eget barn. Hvor mange timer ammes egentlig et barn? Finnes det andre mødre der ute som også lengter etter egentid og søvn? Med varme og humor forteller hun om den første tiden som nybakt mamma, om amming og melkespreng, bleieskift og endeløse våkenetter, om ensomhet, savn og tvil, forelskelse og bunnløs kjærlighet – alle disse dyrebare øyeblikkene og de kaotiske følelsene som følger med det å bli mamma. «Når et barn blir født, fødes også en mor. Inn i en helt ny hverdag, et helt nytt liv. Hun kastes inn i en tilværelse det er umulig å forberede seg på i forkant. Det er som om det settes en strek i livet, en skillelinje mellom før og nå. Nå står jeg på den andre siden, i den nye hverdagen, med et barn, mitt barn, vår datter, i armene. Jeg kjenner ikke meg selv igjen, hverken på utsiden eller inni». Lenke til boken finner du her.
Det jeg ikke sier
Dikt av Lene Haugsdal
Da Lene fødte tvillinger for ti år siden fikk hun store fødselsskader og en langvarig fødselsdepresjon. Det tok 2.5 år med psykologhjelp og psykiater før hun kunne kalle seg helt frisk. I mellomtiden skrev hun ned korte setninger om hva hun følte. Nå har hun gitt ut en diktbok med alt hun ikke klarte å si da, supplert med andres erfaringer.
Link til boken finner du her
Lene var også med å starte LF 1001 dager. Hun er æresmedlem og en stor inspirasjon for oss alle.
Redd deg selv først
Selv for livets glade jenter går solen av og til ned. Redd deg selv først er en bok om å falle og reise seg igjen – men ikke på den vanlige måten. På veien tilbake til livet og seg selv, som Julsen beskriver med et skarpt blikk og en befriende, sjelden humor, tar hun oss med på kostelige mindfulnesskurs, gå-meditasjoner og til sykehuskorridoren – og hjem til leiligheten på Lambertseter, der hun irriterer seg over at mannen behandler henne annerledes enn før smellen, alt fortalt med den samme selvutleverende og humoristiske pennen som vi kjenner fra suksessdebuten Naturmannen og jeg. I boka finnes dyptpløyende beskrivelser av menneskesinnet, rødmende, gjenkjennende tankemønstre og interessante faglige partier om det vi kan kalle menneskenaturen. Her har Lene Julsen sendt en ekspedisjon inn i seg selv, med ett hovedmål: å finne ut hvorfor hun gikk på tidenes smell, og ikke minst hvordan hun skal reise seg og unngå at det skjer igjen. For å lykkes med dette må hun finne ut mer av hvem hun er – hun må rett og slett bli mer hel ved. Som leser blir man sittende igjen og tenke over sitt eget liv. Og det er da man skjønner at dette ikke «bare» er en bok om henne, men om oss alle.
«En bok om å lære oss å se bak egne fasader og mønstre.» «Tankevekkende.» «Det er både lærerikt, spennende og rørende å følge henne gjennom denne prosessen. Og ikke så lite underholdende også. Boken har rett og slett mye bra å by på. Og kan absolutt anbefales!»
Link til boken her
Hvilke konsekvenser får det når kvinner mellom barseltårer og melkespreng opplever å bli overlatt til seg selv?
Jordmor Berit Mortensen tar oss med inn på fødestua og ut i landet. Hun viser hvorfor kvinner over hele Norge protesterer mot det de mener er manglende politisk kontroll og et uverdig og utilstrekkelig fødetilbud.
Med kunnskap, erfaring og sterkt engasjement tegner hun også opp hva som trengs for å skape verdens beste fødselsomsorg.
«Et rop om hjelp fra en av dem som tar i mot livets første skrik. Sterk, engasjerende og rørende om hva vi bør forandre.» – Sigrid Bonde Tusvik
Link til boken finner du her
Over 90 percent of new mothers will have scary, intrusive thoughts about their baby and themselves. What if I drop him? What if I snap and hurt my baby? Mothering is so hard. I don’t know if I really want to do this anymore. Gosh, I’m so terrible for thinking that!
Author Karen Kleiman, coauthor of the seminal book This Isn’t What I Expected and founder of the acclaimed Postpartum Stress Center, comes to the aid of new mothers everywhere with a groundbreaking new source of hope, compassion, and expert help. Good Mothers Have Scary Thoughtsis packed with world-class guidance, simple exercises, and nearly 50 stigma-busting cartoons from the viral #speakthesecret campaign that help new moms validate their feelings, share their fears, and start feeling better. Lighthearted yet serious, warm yet not sugary, and perfectly portioned for busy moms with full plates, Good Moms Have Scary Thoughts is the go-to resource for moms, partners, and families everywhere who need help with this difficult period.
Dette er ikke en bok om barneoppdragelse. Dette er ikke en bok om barn. Dette er en bok om å være et menneske i den helt normale unntakstilstanden småbarnsforelder. Kristin Storrusten, Heidi Bøhagen og Therese G. Eide har kvesset macheten og temmet jungelen av tips, triks og formaninger skrevet til småbarnsforeldre, slik at du skal slippe. Det vet de nemlig at du ikke har tid til. De vet også at noen ganger trenger man bare trøst og fellesskap og en påminnelse om at alle andre også sliter. Kort oppsummert er bokens budskap: Du er ikke alene. Du er god nok. Egenomsorg er sentralt for et godt foreldreskap (og i livet for øvrig). Humor og alvor, tekst og tegning går hånd i hånd i denne vittige og tenksomme boken som er for alle med små barn i livene sine, enten de er foreldre eller besteforeldre.
Til slutt blir du selvlysende. Marie skriver om søvnløshet og uro i barseltid, noe som utvikler seg til en depresjon. Marie har brukt sine egne erfaringer til å skrive boken og vi tror at mange kvinner vil kjenne seg igjen i hennes ord.
«Til slutt blir du selvlysende» er en leken og poetisk roman som undersøker det paradoksale i hvordan planeten ser ut til å være på randen av kollaps samtidig som det daglige livet går sin vante gang på grensen til det numne.
Se videosnutt av Marie når hun prater om boken.
Å bli foreldre er en stor overgang i livet, og noen opplever ulike psykiske reaksjoner i svangerskapet og barseltiden. Det er fremdeles mange spørsmål og fordommer når det gjelder svangerskaps- og barseldepresjoner. Informasjon og åpenhet om både mors og fars mentale helse i denne perioden er viktig fordi tidlig hjelp og støtte kan bidra til å forebygge alvorlige tilfeller og til å forkorte forløpet hos de som rammes.
Helsestasjonen er en velegnet arena for å identifisere og hjelpe kvinner som strever mentalt i denne livsfasen. Personalet ved helsestasjonen kan bidra med informasjon og støtte til foreldrene og samarbeide med fastlege og andre instanser i kommunen. I denne boken beskrives hvordan kvinner kan oppleve svangerskapet og barseltiden, og de ulike psykiske reaksjoner som kan forekomme, med hovedvekt på barseldepresjon.
Årsaker, symptomer og konsekvenser for barnet og familien blir omtalt, likeledes hvordan vi kan forebygge, identifisere og intervenere når mor har depressive symptomer. Barseldepresjon hos far blir også omtalt. Til slutt beskrives den kommunale modellen som gjennom tidlig kartlegging og intervensjon har vist seg å redusere forekomsten av depresjon hos kvinner opp til ett år etter fødselen.
It’s a great blessing when a new mom with postpartum depression(PPD) is fortunate enough to be diagnosed early by a knowledgeablemedical practitioner or therapist. But without guidance, it isn’talways clear where the boundary between normal baby blues and PPDlies. As with any other illness, the quicker that PPD is identifiedand treated, the faster the woman will recover.
Postpartum Depression For Dummies can help you begin theprocess of determining what’s going on with you and give youa better idea of where you fall so that you can get yourself intoproper treatment right away. The book covers all aspects of PPD,from its history and its origins to its effects on women and theirfamilies to the wide variety of treatmentsavailable—including conventional Western medicine,psychological therapy, alternative medical treatments, andself-care measures. Postpartum Depression For Dummiesreveals:
- Why some doctors may be hush-hush about PPD
- How to distinguish between pregnancy hormone changes, «babyblues,» and PPD
- The difficulties of getting a proper diagnosis
- The role and importance of a therapist
- The benefits of medication for depression
- Alternative treatments with a successful trackrecord
- How to find the right balance of psychological, medical, andalternative treatment
- Ways you can help foster recovery
- The nutrition you need to care for yourself properly
- How to help your partner help you
Postpartum Depression For Dummies also provides theadditional resources you need—web sites, organizations, andfurther reading—to help avoid the unnecessary sufferingcaused by undiagnosed and untreated PPD and survive and thrive as a new mom.
It is only in recent years that there has been development in the awareness of the father’s mental health. Yet, the father’s mental health can influence the mother, the infant, the family and society. This book seeks to address the reasons why the father or the potential father could suffer from a mental disorder or illness during the perinatal period, his reactions, and what can be done to help him. Link til boken finner du her
Hvert år fødes seksti tusen barn i Norge. I seksti tusen hjem sitter noen og føler alle ting på én gang. Denne boken er tilegnet dem – og alle som en gang skal sitte der, og alle som en gang har sittet der. Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.
«Ikke visste jeg at dagene som kom med henting i barnehagen der jeg sitter utenfor i bilen i fem minutter til fordi jeg ikke klarer møte verden i form av en liten kropp og spiser godteri og hører på boyband og er så sliten og forbanner alle som sier DU FÅR TRENT AKKURAT SÅ MYE DU PRIORITERER var selve livet.»
Klisjeen forteller om en barseltid på en rosa sky. Virkeligheten er ofte brutalt annerledes: kaotisk, søvnløs og overveldende. Førstegangsmor Helena Brodtkorb forteller humoristisk og usensurert om hvordan det er å få en baby uten bruksanvisning. I denne bånn ærlige teksten gir hun trøst og oppmuntring til alle småbarnsmødre som står skjelvende og usikre overfor dette som, ja da, er et mirakel, men som også kan være et sant mareritt. Hun avliver myter om alt man skal rekke i barseltiden, og forteller deg om alt utstyret du virkelig ikke trenger. I stedet maner hun til lave skuldre og et enda lavere ambisjonsnivå for å stå støtt gjennom det sjokket det er å bli mamma.
«Hvorfor har ingen fortalt meg om disse tingene før?» Utallige ganger har lege Elisabeth Kjølholdt blitt konfrontert med dette spørsmålet på seksukerskontrollen. I denne boken tar hun derfor for seg alt det kvinner lurer på, men ikke tør å spørre om. Temaene er selve fødselen, hvordan det er å komme hjem til en ny hverdag, helseutfordringer, sex og samliv, søvnmangel, angst og fødselsdepresjon og mye mer. Det er også viet et eget kapittel til nybakte pappaer. I tillegg forteller en rekke kjente og ukjente mødre og fedre om deres egen barselopplevelse, blant dem Bertine Zetlitz og Vibeke Klemetsen. Kjølholdt turnerer de faglige temaene med letthet og glimt i øyet, og resultatet er blitt en viktig og ærlig bok om tabubelagte temaer. Elisabeth Kjølholdt (født 1979) har medisinsk embedseksamen fra Københavns Universitet og jobber som fastlege i Oslo. Hun har tidligere jobbet bl.a. ved St. Olavs Hospital, Rikshospitalet, Sex og Samfunn og Ullevål sykehus. Kjølholdt er under spesialisering i allmennmedisin og psykiatri. Hun er gift og har to barn.
Boken for deg som gruer deg til fødsel. Thorbjørn Brook Steen er fødselslege ved Ullevål sykehus og en av dem som har veiledet flest kvinner med alvorlig fødselsangst. Her har han samlet sine erfaringer for at gravide – uansett hvilke små eller store bekymringer de måtte ha – skal finne informasjon, trygghet og støtte. Boka inneholder oppdatert informasjon om praksis ved norske sykehus, pasienthistorier, råd og veiledning. Den er lettlest og relevant både for den som skal bli mamma for første gang og den som hadde en vanskelig fødsel sist. Et av kapitlene er viet egen mestring av vanskelige tanker og inneholder konkrete mestringsøvelser man kan bruke for å forberede seg på fødselen.
Boken kan bestilles her
Norge ligger i verdenstoppen på amming, men tallene er på vei ned. Til tross for politisk vilje med gunstige permisjonsordninger, frivillige ammehjelpere og Gro Nylander. Til tross for at myndighetene forteller oss hvor viktig det er å amme. I Pupp? Fortellinger og fakta om amming forsøker Kristin Grue og Mina Lystad å finne svar på hvorfor det er sånn. Boka inneholder historier om økedøgn og våkenetter, om brystbetennelser og sterilisering av flasker. Om amming som gikk av seg selv og om amming som aldri kom i gang. Om amming i fem måneder på prematuravdelinger og amming i månedsvis på én pupp. Det er historier som kan inspirere deg til å amme litt lenger, eller historier som støtter deg hvis du aldri fikk det til eller aldri ville. Det er historier om alle måtene vi mater barna våre på. Med pupp, uten pupp, med pumpe, uten pumpe, med brystmelk eller morsmelkerstatning. I timer, uker, måneder eller år. Til alle store og små pupper, brystvorter av stål eller brystvorter med sår. Til foreldre med og uten pupper. Denne boken er til dere.
Bestill boken her
The purpose of this book is to include men in the discussion about early parenthood, to foster a gender-equitable, whole family approach to parental mental health, and to increase awareness about best practices in the care for expectant and new fathers. Link til bok her
Linker
– Det er helt naturlig å få barn, det skal du håndtere. Og så snakker folk rundt deg om babylykke og at denne tiden må du nyte for den får du aldri tilbake. Jeg må si jeg er glad for at den tiden ikke kommer igjen, sier Lene og smiler.
Podcaster
Graviditet og spedbarnstiden fremstilles ofte som en spesielt harmonisk tid hvor vi skal være ekstra lykkelig. Disse forventningene gjør det ofte ekstra vanskelig for oss hvis vi får det tøft i denne tiden fordi veien blir kort til selvkritikk, skam og skyldfølelse. Jeg deler i dag gode ord til deg som har det krevende og gir deg tips til hvordan du kan møte deg selv med omsorg heller enn kritikk.
Lenke til podcasten finner du her.
Lenke til podcast (Babyverden) finner du her
Hva er fødselsdepresjon og hvordan oppleves det?
I ukens episode har vi besøk av Lena Yri Engelsen som utviklet fødselsdepresjon etter sin andre fødsel, og psykologspesialist og professor ved Universitetet i Tromsø, Catharina Elisabeth Arfwedson Wang.
Som resultat av personlig erfaring med fødselsdepresjon og manglende tilbud i Norge, har Lena Yri Engelsen etablert den første foreningen i Norge for individer med fødselsdepresjon kalt “ landsforeningen 1001 dager”. I samtalen deltar hun sammen med Catharina Elisabeth Arfwedson Wang som har forsket på depresjon i mange år og psykisk helse hos barn og unge. Catharina interesserer seg spesielt for psykisk helse knyttet opp mot svangerskap, fødsel og tiden etter fødsel.
Da er det bare å trykke på HER for å lære mer!
Graviditet og spiseforstyrrelse med psykologspesialist ved Villa Sult Bente Sommerfeldt
Link til episoden finner du her
Styremedlem og psykologspesialist Gro Vatne Brean deltar i podcasten Foreldrerådet. Lytt her
Videoer
Norsk dokumentar fra 2018. Det endrer livet ditt for alltid. Å få barn kan være det vakreste og det vanskeligste i verden. I «Mammasjokket» møter du seks småbarnsmødre som letter på sløret og forteller deg alt det de skulle ønske de visste før de selv fikk barn.
In the UK, on average, 1 in 10 dads suffer postnatal depression, and 69% of new fathers feel like a ‘spare part’. With almost no paternity mental health services, few paternity leave options, and age-old gender stereotypes, are new fathers being failed? This is the story of the stigma and loneliness that many dads face.